dinsdag 1 oktober 2013

Fold over bag - leer

Ik zit al mijn halve leven achter de naaimachine maar ik heb nog nooit met leer gewerkt. Raar eigenlijk want ik vind het een prachtig materiaal. Vorig jaar heb ik op de stoffenmarkt in leiden mijn eerste stukken leer meegenomen. Van de eerste stukken die ik gemaakt heb, een i-pad sleeve voor mijn zwager en een portemonnee voor mijn lief, heb ik geen foto's maar mijn derde project is erg goed geslaagd al zeg ik het zelf...


Een fold-over bag met marine streep. Het kwastje met fluor accent geeft hem net dat beetje extra en zorgt ervoor dat hij niet tuttig geworden is.


Zelf zo'n leuke tas maken, geen probleem.

Benodigdheden:
leer
40 cm streepjesstof van min. 140 cm breed
rits 22 cm
garen
biasband 1 m
2 passanten
4 holnieten
fluor koord
Begin door alle stukken op maat te maken zodat je straks in een keer alles in elkaar kan zetten.

Schouderband:
Snij van het leer een lange smalle strook van 2,5 cm breed van 130 cm lang. Is je stuk leer niet breed genoeg dan kun je ook een paar stroken van 2,5 cm breed snijden tot je de juiste lengte bereikt hebt. Knip voor de binnenkant van de schouderband een strook van 140 cm lang en 3,5 cm breed van de streepjesstof. Om straks het in elkaar zetten te vergemakkelijken kun je het beste de 2 zijkanten omvouwen en platstrijken zodat je stoffen band een breedte van 2,5 cm heeft. Snij ook nog 2 extra stukjes uit het leer van 2,5 x 5 cm om straks de band mee vast te zetten aan de tas.

Tas:
Snij 2 stroken van 8 x 25 van het leer.
Knip 2 stukken van 25 cm breed bij 30 cm uit de stof.

Het in elkaar zetten:
Leg het stuk leer en het stuk stof voor de tas op elkaar. Zorg dat de stof net een tikje terug ligt ten opzichte van het leer en stik 1 cm vanaf de rand deze twee aan elkaar. Vouw de stof naar boven en stik nu vlak langs de rand van het leer zodat je een mooi dubbel stiksel krijgt.  Herhaal dit voor de andere kant van de tas.

Stik aan iedere kant van de rits een van de zijkanten van de tas.

Vouw nu de beide zijden dubben zodat ze met de verkeerde kant op elkaar liggen en speld rondom vast. Neem de 2 extra stukjes leer vouw deze door de passanten. Plaats deze aan beide zijden op 20 cm van de onderkant in de zijnaad. Stik rondom dicht. Werk de naden aan de binnenkant af door er een biasbandje overheen te stikken.

Leg voor de schouderband het leer en de al eerder gestreken stoffen band met de verkeerde kanten op elkaar en stik deze aan elkaar vast. Rijg de band door de passant en zet vast met een paar steken. Controleer eerst de lengte en zet daarna de andere kant vast. Sla voor extra stevigheid aan iedere kant 2 holnieten.

Als extra versiering heb ik een kwastje toegevoegd.Follow my blog with Bloglovin

1 opmerking: